Dedektör Derinlikleri Ne Kadardır?

Dedektör ve Derinlik

Genelde kullanıcılarının dedektörlerde merak ettiği en önemli konu derinliktir! Dedektörlerin derinliğini etkileyecek birçok faktör vardır. Bunların en önemlisi arama yapılan arazideki mineral yapıdır. Buna bağlı olarak; Hedefin duruş şekli, kalış süresi, cinsi (altın, demir, çelik, bakır, gümüş vb.), hava şartları ve kullanıcı faktörü dedektörün derinliğini etkileyecek başlıca unsurlardır. Dedektörlerin çalışma prensipleri, frekansları, bobin özellikleri ve yazılımları da direkt olarak derinliği etkileyen diğer önemli unsurlardır. Örneğin anakart ve analog kart kararlı (stabil) değil ve gürültüye açıksa bu ciddi bir sorundur. Bu durum genellikle doğru ve uyumlu tasarlanmayan kartlarda görülmektedir. Yanlış hesaplanan ya da hatalı uyarlanan yazılımlara sahip kartlarda da görülür ki; bütün bunlar derinliğini ve çalışma rahatlığını doğrudan etkileyen olumsuz faktörlerdir.

Derinlik Konusunda Yanlış Bilinen

Genellikle defineciler cihazların derinliğinin oksite göre değiştiğini düşünürler, ancak bu çok yanlış bilgidir. Cihazlardaki derinlik algısı sadece oksite değil metallerin oluşturmuş olduğu etki alanına göre de değişir. Hedeflerin çapları, toprak altındaki duruş şekli, kalış süresi, hedefin cinsi, toprak yapısı da cihazın derinlik algısını doğrudan etkileyen etkenlerdir.
Bütün bu etkenlerin yanı sıra arama başlıklarının fiziki yapısı ve yapılış kalitesi derinlik algısını değiştirmektedir. Bunların yanı sıra arama yapılacak olan arazinin fiziki ve biyolojik yapısı da cihazın derinlik algısını etkileyen belirleyici unsurlardan bazılarıdır.

Elverişli ve Derin Bir Dedektör

Bütün bu koşulların elverişli olduğunu varsayarsak bile burada kullanıcı faktörü ön plana çıkacaktır. İyi bir kullanıcı kötü kullanıcılara oranla çok daha fazla derinliklerdeki hedefleri algılama konusunda daha şanslı olacaklardır.