Türkiye’de Dedektör Kullanımı

Emniyet Güçleri ve Güvenlik Sektöründe Dedektör Kullanımı

1- Emniyet güçleri tarafından mayın yerini bulmak için, yer altındaki eyp ( el yapımı patlayıcı ) , mermi ve tuzakların yerini bulmak için metal detektörleri kullanılır
2- Belediyeler, Telekomünikasyon ve İnşaat firmaları boruların, kabloların, rögar kapaklarını, vanaların eski yerlerini bulmak için teknik Dedektörler kullanır.
3- Hava alanlarında yolcu bagajlarını aramak için xray cihazları, üst aramaları için kapı dedektörleri ve el tipi üst arama güvenlik dedektörleri kullanılmaktadır.

Çiftçilerin ve Arkeologların Dedektör Kullanımı

4- Arkeologlar, Jeologlar ve madenciler rezistivite cihazlarıyla çalışma yapmaktadırlar. Ayrıca Arkeologlar çalışma alanlarındaki metal obje aramalarını metal detektörleri le yapmaktadırlar.
6- Çiftçiler hayvanlarına verdiği samanların arasında tel ve çivi var mı diye kontrol amaçlı metal dedektörü kullanabilir.

Türkiye’de Dedektör Kullanmak Yasakmıdır?

Bulundurma alanları; Elinizdeki dedektörün faturası olduğu sürece ev, ofis ve iş yerlerinde bulundurabilir. Aynı zamanda her türlü toplu taşıma ( otobüs, tren, uçak, metro, vapur ) vb araçlarında ve özel araçlarınızda bulundurabilir ve seyahat edebilirsiniz.
Metal dedektörü ile gündüz mesai saatleri içerisinde kanunen yasaklanmış bölgeler hariç (Askeri alanlar, mezarlıklar ve sit alanları vb ) dışında yanında herhangi bir kazıcı alet bulundurmadan tespit amaçlı arama yapılabilmektedir. Tespit edilen hedefin çıkarılması için resmi prosedür uygulanmalıdır.